Návrat na hlavní stranu

Bramborové taštičky se zelím (zelňáky)

500 g vařených brambor, 2 vejce, sůl, asi 200 g hrubé mouky. Nádivka: 300 g zelí, 30 g zelí, 30 g cibule, 30 g sádla nebo másla, sůl, pepř, špetka cukru, 1 bílek. Strouhanka na posypání, 80 g másla na osmažení
Oloupané studené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Zelí nakrouháme, udusíme v osolené vodě, odcedíme, přidáme máslo, pepř, podle chuti trochu cukru a dodusíme do měkka. Těsto rozválíme na půl centimetru tlustou placku, rozdělíme na čtverce. Do každého dáme část nádivky, okraje potřeme bílkem, čtverečky přehneme, okraje přitiskneme. Taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě 10 - 15 minut podle velikosti. Jednu vyjmeme, překrojíme a pak teprve ostatní odcedíme. Taštičky sypeme osmaženou strouhankou a poléváme rozpuštěným máslem.

Copyright 1994-2024 © Luděk Šorm