Smetanové řízky
4 vepřové řízky, miska žampiónů, hrst mladých lišek, 1/4 l kysané smetany 4 lžíce sádla nebo oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rajského protlaku, trocha vývaru z bujónové kostky, pepř, sůl, citrónová šťáva
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, a poprášíme moukou, Na rozehřátém tuku je po obou stranách rychle opečeme. pak je přendáme do nahřátého kastrolu. Část tuku, ve kterém se opékaly žízky, slijeme a do zbylého přidáme trochu vývaru, nadrobno nakrájené houby, případně sůl. Houby ve vývaru dusíme doměkka. Zbylý vývar zaprášíme moukou, zasmahneme a podlijeme smetanou. Přidáme protlak, krátce povaříme a omáčku dochutíme citrónovou šťávou. V hotové omáčce prohřejeme řízky. Jako přílohu podáváme opečené brambory.